Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε  μια φυσική αγκαλιά που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν αργά στην πεδιάδα, χτίστηκε η Νάουσα που ξεπροβάλει από ένα μέσο υψόμετρο 330 μ. από τη θάλασσα,  στην εύφορη πεδιάδα της Ημαθίας, η οποία εκτείνεται μέχρι τη  Θεσσαλονίκη. Στα δυτικά, ο ορίζοντας της πόλης μπορεί να περιγραφεί με βουνά και λόφους που δημιουργούν αυτή την πολύ φιλόξενη αγκαλιά, μέσα στην οποία ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η πόλη που υπάρχει σήμερα.

Η Σχόλη του Αριστοτέλη

Μπορούμε να βρούμε το σχολείο του Αριστοτέλη στα «Ισβόρια» Νάουσας (Νυμφαίο), ένα ειδυλλιακό τοπίο. Είναι το μέρος που στεγάστηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. Π.Χ. το σχολείο όπου δίδαξε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης τον νεαρό Αλέξανδρο. Ανάμεσα σε δύο φυσικά σπήλαια λαξεύτηκε κάθετα ο βράχος, προστέθηκε μία ιωνική κιονοστοιχία και δημιουργήθηκε μία στεγασμένη στοά σε σχήμα Γ.

Παρόλο που οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος από το κοινό.

Το άλσος του Αγίου Νικολάου

Σε απόσταση μόνο τριών χιλιομέτρων απ’ την πόλη και 500 μόνο μέτρα από το ξενοδοχείο,κάτω από τα τεράστια πλατάνια και τις πηγές της Αράπιτσας, βρίσκεται το άλσος του Αγ.Νικολάου. Βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του προγράμματος “LIFE” για την οικολογική διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη.

Ο ποταμός της Αράπιτσας  προμηθεύει την πόλη με νερό και αρδεύει τα εύφορα εδάφη όλης περιοχής. Στην τοπική βλάστηση υπάρχουν επίσης άγρια ιθαγενή κουφάρια, τριαντάφυλλα και βελανιδιές. Ο χώρος διαθέτει οργανωμένους αθλητικούς χώρους, όπως τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και μια σύγχρονη εσωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών με εστιατόρια, ταβέρνες και κέντρα κατοικίας.

ΠΙΣΙΝΑ

Η κλειστή Πισίνα στον Άγιο Νικόλαο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που έγιναν ποτέ στη Νάουσα. Είναι μόλις 500 μέτρα από το ξενοδοχείο μας , στην καταπράσινη φυσική ομορφιά του Αγ. Νικολάου. Είναι μία από τις πιο σύγχρονες, ολυμπιακών διαστάσεων  πισίνες στην Ευρώπη και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2010 για χρήση από τους κατοίκους της περιοχής. Προσφέρει όλο το χρόνο τη δυνατότητα για δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους νέους. Οι υποδομές υποστήριξης περιλαμβάνουν: αίθουσα άσκησης, χώρο εκπαίδευσης για αθλητές κολύμβησης, κλειδαριές για τους αθλητές, αίθουσες μετακίνησης για άτομα με αναπηρίες, αίθουσες αλλαγών για προπονητές, κλειδαριές διαιτητών, ιατρείο, φυσικοθεραπεία και μασάζ επίσημων χώρων, τουαλέτες για τους αθλητές και ειδικά wc για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αποθήκες. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της δύσκολα συγκρίνονται με άλλες πισίνες της χώρας μας . Οι εγκαταστάσεις της πισίνας (μεγάλης και μικρής) διαθέτουν σύστημα: ανακυκλοφορίας, διύλισης, μικροβιολογικού και χημικού καθαρισμού του νερού.  Με τα συστήματα αυτά γίνεται χλωρίωση, η κροκίδωση και η ρύθμιση του Ph ( δηλ. της οξύτητας) του νερού, και έτσι επιτυγχάνεται ο συνεχής έλεγχος χλωρίωσης και θέρμανσης του νερού με Εναλλάκτες Θερμότητας, που  εξασφαλίζουν την υγιεινή του νερού.

Χιονοδρομικά κέντρα

Σε απόσταση 17 χλμ. Από το ξενοδοχείο βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα «Σέλι» (www.seli-ski.gr) και «3-5 Πηγάδια» (www.3-5pigadia.gr), τα δύο πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας .

“3-5 Πηγάδια”

Το χιονοδρομικό κέντρο “3-5 Πηγάδια” βρίσκεται σε υψόμετρο 1430-2005 μ. και συνδέεται με την πόλη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική-αθλητική χιονοδρομία. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας και πίστες δρόμων αντοχής, εναέρια διπλή καρέκλα, 5 συρόμενους αναβατήρες και baby lifts. Τα “Πηγάδια” είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης.

«Σελι»

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ.

Απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα. Διαθέτει πολλούς και σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων.

Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια, και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγειά χαρά και ευεξία.

Βέροια

Η Βέροια βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία και είναι η πρωτεύουσα της Ημαθίας. Είναι μόλις 20χλμ. από τη Νάουσα.

Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλιών συνοικιών και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Το παραδοσιακό γλυκό της περιοχής είναι το “Ρεβάνι”.

Βεργίνα

Σε μικρή απόσταση από τη Βέροια συναντάμε την Βεργίνα, χτισμένη στη γεωγραφική θέση της αρχαίας πόλης των Αιγών, στην οποία ο εξαίρετος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος πραγματοποίησε την έρευνά του και ανακάλυψε τον αρχαίο τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β’.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της Βεργίνας με τους βασιλικούς τάφους και τα τεχνουργήματα της ιστορίας της Μακεδονίας.

Έδεσσα

Η Έδεσσα, έχει υψόμετρο 320 μέτρα.  Είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Έδεσσας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  Στην πόλη κυριαρχεί το ισχυρό στοιχείο του νερού (ποτάμια και καταρράκτες), γεγονός που εξηγεί γιατί τα ονόματα της Έδεσσας (οι γάμοι στη Φρυγία ήταν ο πύργος νερού ή το νερό, και η Vodena το νερό στη Σλαβική) έχουν την ίδια ρίζα. Το όνομα της πόλης είναι φρυγικής προέλευσης και σημαίνει «πύργος / πόλη μέσα στο νερό».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA