Το ξενοδοχείο Ampelonas σας προσκαλεί στη Νάουσα σε ένα διήμερο όπου μπορεί να συνδυαστεί η χαλάρωση με την ξέφρενη διασκέδαση αλλά και την λήψη γεύσης της folklore γιορτής της Αποκριάς της Νάουσας. Ελάτε απλά για να περάσετε καλά, κι εμείς με χαρά θα φροντίσουμε για τη διαμονή σας ή και τη διατροφή σας σε περίπτωση που το επιθυμείτε.

Author Χρήστος Ζάλιος / Marigulu at Greek Wikipedia

«Γενίτσαροι και Μπούλες»  λέγεται το έθιμο που χαρακτηρίζει την αποκριά στην περιοχή της Νάουσας. Πρόκειται για ένα έθιμο όπου οι ντόπιοι χορεύουν στους δρόμους της πόλης σε ομάδες «μπουλούκια» καθώς τους συνοδεύει σε κάθε τους βήμα Ο χαρακτηριστικός ήχος του ζουρνά και του νταουλιού.

Το έθιμο λαμβάνει χώρα την Κυριακή της Αποκριάς

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα είναι:

  • Το πρωί γίνεται το ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού
  • Πριν το μεσημέρι, μαζεύονται στο δημαρχείο για να χορέψουν και να πάρουν την άδεια του δημάρχου για να χορέψουν στην πόλη
  • Συνεχίζουν με χορό στους δρόμους και
  • Το απόγευμα γίνεται το βγάλσιμο του προσώπου (μάσκας)

Το ιδιαίτερο αυτό έθιμο της αποκριάς, που δίνει έντονο παραδοσιακό χρώμα στο καρναβάλι της Νάουσας, χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ οι ρίζες του ανιχνεύονται σε γιορτές στην αρχαία Ελλάδα, σχετικές με τον θεό Διόνυσο.

Η μάσκα του Γενίτσαρου την περίοδο της αποκριάς στολίζει πολλά μπαλκόνια της Νάουσας. Χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός των Γενίτσαρων, ο οποίος σε αντίθεση με την συνηθισμένη χειραψία, κρατά σταθερό το χέρι και αναπηδά ολόκληρο το σώμα του.

https://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=82

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια

Οι λιακάδες της άνοιξης έφτασαν. Καιρός για βόλτα στο πράσσινο, εκδρομές, καλές παρέες και καλό φαγητό. Το ξενοδοχείο «Ampelonas» έχει να προτείνει το πιο χαλαρωτικό πασχαλινό διήμερο στη Νάουσα αλλά και γενικότερα, μια χαλαρωτική ανοιξιάτικη εκδρομή σ’ένα χώρο που μοιάζει με επίγειο παράδεισο.

Πως είναι η Νάουσα την άνοιξη;

Στη Νάουσα μπορεί κάποιος να συνδυάσει πολλές δραστηριότητες και να δώσει ποικιλία στην επίσκεψή του. Οι αποστάσεις είναι ιδανικές για να συνδυαστεί η πόλη με το χωριό, η πανοραμική θέα με το νερό, η χαλάρωση με τη διασκέδαση, η φυσική άσκηση με το καλό φαγητό.  


Leave a Comment